Een verdienmodel dat tegenwoordig steeds meer populariteit wint is het service business model. Het service business model is een van de wat gecompliceerde modellen die er bestaan. Wat is het service business model? Welke voordelen en nadelen zitten hieraan vast? Zijn er ook andere mogelijkheden? En hoe zit het met het canvas? Dat zijn allemaal vragen die wij voor jou gaan beantwoorden.
01.
Wat is een service business model?
Het idee achter het service business model is dat het model is samengesteld uit een verschillend aantal services die samen het totaal aan bedrijfsactiviteiten uitvoeren.
Wat houdt dat precies in? Simpel, een service business model is niks anders dan een organisatie die de doelgroep voorziet van zijn/haar behoefte door middel van bedrijfsactiviteiten. Dit wordt in kaart gebracht door middel van het service business model canvas die later in deze blog aan bod komt. Het canvas is te vergelijken met het Business Model Canvas.
Bij het service model canvas wordt er uitgegaan dat het bedrijf zijn waarde via service creëert, levert en behoudt.
Voorbeelden het service business model
Voorbeelden van het service business model zijn vliegtuigmaatschappijen, banken, ICT-services, verschillende soorten bureaus, advocatenkantoren, klusbedrijven, filmtheaters en managementadviesbureaus. Er zijn nog talloze manieren, zolang je maar de consument voorziet van een service. Heel veel moeilijks is er eigenlijk dus niet aan!

02.
Online service business model
Een andere mogelijkheid is het online service business model. Dit model is vrijwel hetzelfde als het service business model, alleen verplaats je nu jouw onderneming nu naar het internet. Je kunt de online service als business-to-consumer (B2C), maar ook als business-to-business (B2B) inzetten. Recentelijk is daar ook de consumer-to-consumer (C2C) bijgekomen.
03.
Service business model canvas
Het service model canvas stelt je een aantal vragen. Het is een tool dat erop gericht is om jou te helpen met het ontwikkelen en documenteren van jouw business modellen. Het is een nuttige methode om potentiële of bestaande services te verkennen. Het helpt je bij het denken over het serviceontwerp.
Het service business model canvas bestaat uit 12 verschillende bouwstenen:
Users
Wie zijn of zullen de service gebruiken? Wie zijn onze belangrijkste gebruikers?
Service proposition
Waarom zou iemand deze service gebruiken? Wat is de waarde van de service?
Channels
Welke kanalen zijn het meest geschikt? En welke wordt het meest gebruikt?
Key activities
Welke kernactiviteiten zijn nodig om de service uit te kunnen voeren? Wat zijn de belangrijke activiteiten?
Challenges
Welke huidige uitdagingen zijn er? Welke uitdagingen zul je in de toekomst tegemoet komen te staan?
Actors
Wie is betrokken tot het aanbieden van de service? Wie zijn de kernpartners, leveranciers en stakeholders?
Usage
Hoe horen en zullen gebruikers de service gebruiken?
Competitors
Welke vergelijkbare services zijn er? Wie zijn de concurrenten? Welke andere opties hebben gebruikers?
Key resources
Welke kernbronnen zijn er om de service mee te leveren? (Bijvoorbeeld technologie, mensen, etc).
Costs
Wat voor kosten spelen mee in het aanleveren van de service? Wat is de meest kosteneffectieve manier om de service te bezorgen?
ROI
Hoe brengt de service een return on investment op alle gemaakte investeringen?
KPI’S
Welke KPI’s zullen en kunnen gebruikt worden om de prestaties van de service te meten? Wat zijn de belangrijkste KPI’s?
Lees meer over het service business model canvas op de site van UXM.
04.
Voordelen van het service business model
Service en onderhoud
De omzet draait volledig op service en onderhoud, maar ook bij een verdienmodel als goederenverkoop of abonnementsmodel is er behoefte aan service. Service komt altijd terug in welke vorm dan ook.
Met dit model ben je al servicegericht en ben je daadwerkelijk ook gespecialiseerd op dat vlak. Vaak komen consumenten ook nog eens terug voor eventueel onderhoud: weer een kans om te laten zien dat je graag service verleent en dit op een professionele manier doet.
Stabiele inkomsten
Er is een continue stroom aan inkomsten waardoor je weet wat voor omzet je zou kunnen verwachten. Ook kan het zijn dat je structureel verdient door periodiek onderhoud.
Persoonlijk en klantenbinding
Het bieden van een service is persoonlijker dan het verkopen van een goed, omdat je nu daadwerkelijk taken gaat verrichten om de consumenten te voorzien van zijn/haar behoefte. Hierdoor is het niet alleen persoonlijk en krijg je te maken met veel klantcontact, het is ook nog eens een effectieve manier om klanten met jouw bedrijf te binden. Als je weet hoe je je service op een aantrekkelijke en interessante manier moet inzetten komen mensen makkelijker naar je terug door jouw goede service.
05.
Nadelen van het service business model
Tijd en energie
Als je een service aanbiedt, moet je hier veel tijd en energie aan besteden. De service heeft continu ontwikkeling en ondersteuning nodig. Dit geldt ook voor de klantrelaties die je gaat krijgen. De service moet interessant blijven, steeds weer wat nieuws kunnen aanbieden en het moet uiteraard voldoen aan de behoefte van de klant.

Een probleem kan de klant wegjagen
Als er een probleem is met de service, kun je dit minder snel oplossen dan met een tastbaar product. Een service kun je ook niet zomaar laten vervangen of repareren. Problemen komen voor en dit is niet bepaald vermijdelijk. Daarom moeten je Customer Relationship Management en klantenservice hier op de juiste manier op kunnen handelen. Gebeurt dit niet, dan ben je jouw klant kwijt.
De drempel om de klant aan te trekken ligt hoog
De klant moet overtuigd worden om de service ook daadwerkelijk te kunnen aannemen. Voor vele organisaties is dit vaak de moeilijkste fase in de verkoopproces. Weet dus hoe je jouw doelgroep kunt overtuigen van de service en gebruik eventueel de unieke eigenschappen, zoals de USP.
Next week in HUSTL Startup Ideas:
Volgende week gaan we het hebben over het abonnementsmodel. Leer alle voor- en nadelen, maar ook de kansrijke mogelijkheden.
Stay tuned!