Freelancer worden in mijn vakgebied, hoe begin ik?

door | 10-11-2020 | Business, Businessmodellen

Je hebt er afgelopen tijd vast wel eens van gehoord, freelancers. Freelancers zijn er in alle branches: van designers tot automonteurs en van postbezorgers tot chef-koks. Zelf ben ik een aantal jaar freelance webdesigner geweest tijdens mijn opleiding. Maar wat betekent ‘freelancer’ zijn nou precies? En is het misschien iets voor jou?

01.

Freelancer, wat is dat?

Als freelancer werk je voor verschillende bedrijven. Je bent alleen geen werknemer en je bent ook niet in loondienst. Je bent opdrachtnemer. Je hebt dus ook geen baas, maar een opdrachtgever. Je werkt echt voor jezelf, in principe ook zonder personeel. Dat brengt natuurlijk een hoop vrijheid met zich mee! Je kunt namelijk zelf je uurtarief bepalen, (vaak) zelf je werktijden en werkplek kiezen en je kunt er ook voor kiezen om parttime te freelancen.

Je kunt je bij de Kamer van Koophandel niet inschrijven als freelancer. Voor de wet ben je dan namelijk gewoon een Eenmanszaak. Datzelfde geldt voor de Belastingdienst. Zij zullen jou zien als Eenmanszaak. Dat betekent dat je ook aan de eisen en regels van een Eenmanszaak moet voldoen als je freelancer wilt worden. Denk hierbij aan het rekenen van BTW, het bijhouden van een administratie en natuurlijk het inschrijven bij de KvK.

Check voor meer info eens ons Knowledge artikel: Eenmanszaak of bv, welke past het beste bij jou?

Freelancer betekenis

Wat is het verschil tussen freelancer en zzp’er?

Eigenlijk helemaal niks. En al helemaal niet voor de wet, het zijn beide Eenmanszaken. Alleen in de praktijk heeft men hier allerlei verschillende termen voor bedacht. Bij het gebruik van deze termen bedoelen we vaak allemaal hetzelfde. In de communicatie- en design branche gebruiken we vaker de term freelancer dan zzp’er. Terwijl in de bouw en het onderwijs vaker zzp’ers worden genoemd.

Ben je ook ondernemer als freelancer?

Jazeker, je bent als freelancer ook een ondernemer. Net als de term freelancer is de term ondernemer ook geen wettelijke term met strikte eisen. Behalve voor de Belastingdienst. Zij hebben wel een aantal eisen voordat ze jou ondernemer noemen, en je hierbij gebruik mag maken van de fiscale voordelen. Wil je meer weten of deze eisen?

Check dan het Knowledge artikel: Wanneer ben je ondernemer voor de belastingdienst?

Als freelancer kun je zelf bepalen hoe je jezelf profileert naar de buitenwereld en jouw (potentiële) klanten. Veel kiezen ervoor om zich echt te profileren als persoon en niet als bedrijf. Online gebruiken zij vaak hun profielfoto als logo en hun echte naam als bedrijfsnaam. Heel persoonlijk dus! En andere kiezen er juist voor om zich te profileren als bedrijf, met een zakelijke bedrijfsnaam, logo en website. Het valt mij op dat veel mensen die een dienst verlenen dit doen met de persoonlijke aanpak en veel mensen die een (eigen)product leveren kiezen voor de zakelijke aanpak. Beide hebben z’n voor en nadelen, er is geen goed of fout. Maak hierin dan ook een bewuste keuze wanneer jij gaat starten als freelancer.

In de volksmond spreekt men niet altijd over een ondernemer wanneer ze het hebben over een freelancer. Ik denk dat dit te maken heeft met hoe je jezelf profileert. Kies je de zakelijke aanpak, dan spreekt men eerder over een ondernemer dan bij de persoonlijke aanpak. Daarnaast zal ook het aantal opdrachtgever of de grootte van de opdrachten een rol spelen.

Een bekend en veelbesproken voorbeeld zijn de bezorgfietsers in de stad. Zij zijn vrijwel allemaal een Eenmanszaak en laten zich inhuren door de bezorgapps. Dit principe zien we bijvoorbeeld ook terug bij mensen die werken in de horeca op flexibele basis. Deze mensen zijn dan wel ingeschreven bij de KvK en voor de belastingdienst misschien ook wel ondernemer, maar in de praktijk zijn ze maar weinig bezig met ondernemerschap, hebben vaak dezelfde opdrachtgever, lopen weinig ondernemersrisico en zijn niet bezig met de ontwikkeling van hun bedrijf. Hierbij spreken we niet vaak over een freelancer of ondernemer, maar het blijft een grijs gebied.

Freelancen vrijheid
Freelancen samen
Freelancen creatief
02.

Voor- en nadelen van Freelancer zijn

Als freelancer merken we een aantal voordelen en een aantal nadelen. Voordat je begint als freelancer is het een must dat je hiervan op de hoogte bent en hier bewust voor kiest. Het klinkt in eerste instantie natuurlijk allemaal mooi “je eigen uurtarief bepalen” en “je eigen werktijden en werkplek kiezen”. Maar vergeet niet dat het ook een hoop extra werk vraagt waar je misschien niet in eerste instantie aan denkt.

Je hebt meer vrijheid

Een van de grootste voordelen is vrijheid! Als freelancer ben je je eigen baas. Je werkt voor jezelf en bepaalt zelf hoe je dit doet. Je kiest voor jezelf of je liever thuis, op een kantoor, in een co-workingspace of misschien wel in een koffietent werkt. Als je een uurtje langer wil uitslapen is dat prima, niemand die je tegenhoudt. Daarnaast kun je zelf kiezen welke opdrachten je wel en niet aanneemt. Je kiest zelf voor welke opdrachtgever je wel of niet wil werken.

Kortom, je bent vrij in je keuzes en je kunt je hele leven zelf inrichten zoals jij dit wil. Deze vrijheid komt met een hoop verantwoordelijkheden, vergeet dat niet. Als je ervoor kiest om een uur langer in bed te blijven liggen of een dagje vrij te nemen betekent dat vaak dat je deze tijd op een ander moment moet inhalen of dat je minder verdient die maand. Of als je een opdracht hebt aangenomen die misschien toch niet zo chill is als je eerst dacht heb je vaak wel de verantwoordelijkheid om deze toch af te maken binnen de tijd en afspraken die jullie hebben gemaakt.

Je kunt jezelf dan wel eigen baas noemen, maar op het moment dat je een opdrachtovereenkomst sluit wordt de klant automatisch een soort van jouw baas. Als je voor meerdere opdrachtgevers werkt heb je dus eigenlijk meerdere bazen. Het nadeel aan een baas is dat hij of zij zich bemoeit met jouw werkzaamheden, ook als je freelancer bent. Hij of zij is degene die betaalt en het is logisch dat diegene daar iets voor terug verwacht.

Aan jou als freelancer de taak om zo goed mogelijke afspraken te maken met je opdrachtgevers, zodat de projecten zo fijn mogelijk verlopen. Dit zal in het begin echt niet altijd even soepel gaan, maar gaandeweg leer je van je fouten en van andermans fouten. Als alles begint te lopen ontstaat er ruimte om de vrijheid slim te benutten. Er ontstaat ruimte om bijvoorbeeld jezelf te ontwikkelen of om te werken aan de groei van je eigen bedrijf en jouw droom. De meeste ondernemers vinden het heerlijk om hiermee bezig te gaan!

Tonny Loorbach, bekend als oprichter van de IMU, vertelt je in deze aflevering van 7DTV Profile over hoe het is om te ondernemen en wat de voordelen zijn en de valkuilen. 

Het ondernemersrisico, de verplichtingen en de fiscale voordelen

Als freelancer mag je niet zomaar aan de slag. Je moet je inschrijven bij de Kamer van Koophandel en gaat hierbij alle verplichtingen aan die je als ondernemer hebt. Ook de belastingdienst gaat je vragen een administratie bij te houden, BTW te rekenen en af te dragen ieder kwartaal en je inkomstenbelasting als ondernemer te doen. Dit zijn allemaal verplichtingen waar je niet per se op zit te wachten en wat misschien ook echt wel even wat (onbetaalde) uurtjes gaat kosten om erachter te komen wat het allemaal is en hoe je dit allemaal doet.

Daarnaast ben je als Eenmanszaak privé aansprakelijk. Dit betekent dat als jij kosten maakt ‘op de zaak’, of iemand je aanklaagt omdat je je werk niet volgens opdracht hebt gedaan dat jij dit met je privégeld moet betalen als je zakelijke rekening leeg is. Dit zijn natuurlijk geen leuke dingen, en het komt ook echt niet bij iedereen voor, maar het is goed om hier bewust mee om te gaan en altijd in je achterhoofd te houden.

Nog een stukje ondernemersrisico is natuurlijk het vinden van klanten en opdrachten. Je bent zelf verantwoordelijk voor je inkomsten. Heb je veel klanten of veel werk dan kun je flink verdienen, zeker als je een hoog uurloon hebt afgesproken. Deze maanden zul je financieel lekker gaan en heerlijk kunnen leven. Maar vergeet niet dat je eind van het jaar inkomstenbelasting nog moet doen, een veelgemaakte fout! En vergeet niet dat er ook altijd mindere maanden tussen zullen zitten, al ga je nog zo lekker. Je weet nooit wat er gebeurt waardoor je van de een op de andere dag zonder werk en inkomsten kan komen te zitten. Ga hier slim mee om en laat je vooral adviseren door mensen die hier verstand van hebben of ervaring mee hebben!

Het feit dat je ingeschreven bent als ondernemer kent ook vele voordelen bij de belastingdienst. Fiscale voordelen worden deze vaak genoemd. Zo zijn er een aantal aftrekposten die je bij je inkomstenbelasting kunt toepassen, waardoor je aan het eind van het jaar ineens een stuk minder belasting hoeft te betalen. Uiteraard, je blijft de belastingdienst, moet je hiervoor wel aan (een hoop) regels voldoen. Een belangrijke is het urencriterium. Veel van deze voordelen hebben als belangrijke regel dat je in het jaar meer dan 1.225 uren bezig bent geweest met je bedrijf. Dit omvat alles dat bijdraagt aan je bedrijf, dus ook de niet betaalde uren die je besteedt aan je administratie, je marketing, netwerken etc. Je zult wel moeten aantonen dat je daadwerkelijk deze uren hebt gewerkt. Check voor alle voordelen en regels vooral ook de Belastingdienst website of praat met een adviseur of boekhouder.

In onderstaande video beantwoordt Kyle de vraag of freelancen écht zo chill is als de meeste mensen denken. Spoiler alert: Ja, maar je moet er wel bewust mee omgaan!

 

03.

Waar te beginnen?

Heb je voor jezelf besloten dat je freelancer wil worden? Super nice! Het gaat een super leuk en leerzaam avontuur worden, dat weet ik zeker!

De eerste stap is om je goed in te lezen bij alles wat erbij komt kijken. Een goed startpunt is ons Knowledge artikel: Starten met je eigen bedrijf, wat moet je regelen

Daarna is het belangrijk om vooral te genieten van het avontuur. Ja er gaan vast moeilijke beslissingen gemaakt moeten worden en ja je gaat fouten maken waardoor je extra moet werken of klanten verliest. Maar zolang je van elke stap leert geeft dat niet en groei je vanzelf door naar een tevreden zelfverzekerde Hustler die geniet van zijn werk.

Wees ook niet bang om tips te vragen aan andere ondernemers die je kent. Heb je concrete vragen of twijfel je nog of freelancen iets voor jou is? Stel ook gerust je vragen aan mij via het formulier, wie weet kan ik je helpen of ken ik iemand die jou verder kan helpen!

Next week in HUSTL Startup Ideas:

Volgende week dinsdag vertelen we je meer over een ander businessmodel. Wil jij weten welke? Check onze Instagram, daar vertellen we jou als eerste welk model we gaan behandelen!

Stay tuned!

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

Updates en meer!

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

Een dochteronderneming oprichten: wat zijn de voor- en nadelen?

Een dochteronderneming oprichten: wat zijn de voor- en nadelen?

In de wereld van ondernemen draait alles om kansen en groei. Het oprichten van een dochteronderneming kan een slimme zet zijn om je bedrijf uit te breiden en nieuwe markten te verkennen. Maar zoals bij elke strategische beslissing zijn er zowel voordelen als nadelen...

Regel deze vier dingen wanneer je een e-commerce bedrijf hebt

Regel deze vier dingen wanneer je een e-commerce bedrijf hebt

Het hebben van een e-commerce bedrijf is iets wat steeds populairder wordt. Dit mag ook geen verrassing heten, want men kan veel winst behalen met dit soort bedrijven wanneer je weet wat je aan het doen bent. Sta je op het punt om met een e-commerce bedrijf te...

Het belang van identificatie in bedrijfskleding

Het belang van identificatie in bedrijfskleding

In de wereld van beveiliging draait alles om het handhaven van orde, veiligheid en vertrouwen. Beveiligingspersoneel is vaak het eerste gezicht dat mensen zien wanneer ze een locatie betreden, of het nu een luchthaven, winkelcentrum, bedrijfsgebouw of evenement is. In...