Eenmanszaak omzetten naar bv

door | 22-02-2022 | Business

Veel startende ondernemers beginnen alleen met hun bedrijf en kiezen daarom vaak voor een eenmanszaak. Als deze bedrijfjes beginnen te groeien, groeien vaak ook de risico’s die ondernemers tegen komen. Dan kan het interessant zijn om te kijken of een bv een optie is. Hoe, wanneer en waarom je je eenmanszaak moet omzetten naar een bv vind je hier!

01.

Wanneer eenmanszaak omzetten naar bv?

Eenmanszaak omzetten naar bv

Er zit geen vaste regel aan wanneer je van je eenmanszaak een besloten vennootschap (bv) moet maken. Zolang jij gelukkig bent met een eenmanszaak is er geen reden om dit te veranderen! Toch brengt een bv wel veel voordelen met zich mee. Zo zijn er fiscale voordelen, ben je niet meer privé aansprakelijk, spreiden de risico’s en kan je later de onderneming makkelijker verkopen. 

Ondanks dat er geen regels zijn, geven experts wel aan dat het omslagpunt vaak wel rond de €100.000 winst ligt. Vanaf dit bedrag zal je waarschijnlijk pas echt kunnen profiteren van de fiscale voordelen, wat bij een lagere winst namelijk nog niet mogelijk is. 

02.

Hoe een eenmanszaak omzetten naar bv?

Er zijn 3 manieren waarop je een eenmanszaak kan omzetten naar een bv. Je vindt ze allemaal hieronder:

Activa-passivatransactie

Deze manier is het makkelijkst van allemaal. Deze transactie kan je al in een paar stappen doen. Bij de notaris richt je een bv op en deze zorgt dat je nieuwe bv wordt ingeschreven bij de KVK. Verder heb je een activa-passivadocument nodig waarin je aangeeft welke eigendommen en schulden je verkoopt aan je bv. Je kan dit document zelf opstellen of met een notaris. Als dit rond is, heb je je eenmanszaak omgezet naar een bv.

Ruisende inbreng

De 2e manier die je kan doen is bedoeld voor mensen die binnen 3 jaar hun onderneming willen verkopen. Het idee is dat je het bedrijf met terugwerkende kracht omzet en het later dan dus verkoopt. Om dit te kunnen doen moet je een intentieverklaring opsturen naar de Belastingdienst. Daarin laat je weten dat je je eenmanszaak met ruisend kracht omzet naar een bv. Je stelt deze verklaring op met een boekhouder of specialist. Als je je eenmanszaak op deze manier omzet, ga je straks verder met de actuele boekwaarden.

Daarna richt je net zoals bij de activa-passivatransactie een bv op bij de notaris. Deze stelt een akte van inbreng op. Hierin staan alle activa en passiva die overgaan naar je nieuwe bv. De notaris zorgt voor de inschrijving van de bv en uitschrijving van je eenmanszaak.

Eenmanszaak omzetten naar bv

Geruisloze inbreng

De laatste manier gaat ook met terugwerkende kracht, alleen hier behoud je wel dezelfde boekwaarden. Dit betekent dat je geen belasting hoeft te betalen over de meerwaarde van je eenmanszaak. Je start dus met een balans die gelijkstaat aan de eindbalans van de eenmanszaak. 

Net zoals bij de ruisende inbreng stel je eerst met een boekhouder een intentieverklaring op. Als je deze hebt verstuurd ga je naar de notaris. Deze moet op basis van een inbrengbalans en inbrengomschrijving een akte van inbreng opstellen. Als je dit voor 1 oktober hebt gedaan, heb je tot 1 april van het volgende jaar om via de notaris de bv op te richten en de eenmanszaak in te brengen. De notaris zorgt vervolgens voor de inschrijving van de bv en uitschrijving van de eenmanszaak. 

Let op! Omdat je bij al deze manieren stopt met je eenmanszaak, kan het zijn dat je te maken krijgt met stakingswinst.

03.

Wat zijn de kosten van een eenmanszaak omzetten naar bv?

Eenmanszaak omzetten naar bv

De kosten van het omzetten van een bv kunnen heel erg verschillen. Zo liggen de kosten van de activa-passivatransactie rond de €300, wat redelijk goedkoop is. De kosten voor de ruisende en geruisloze inbreng liggen echter een stuk hoger, namelijk rond de €7.000. Een voordeel hiervan is dat je op papier niet letterlijk met een nieuw bedrijf start, wat bij de activa-passiva transactie wel het geval is.

Er zijn verschillende manieren waarop je je eenmanszaak kan omzetten in een bv, maar vergeet niet dat het omzetten wel wat geld kost. Wil je meer weten over de verschillende rechtsvormen? Check dan ook onze How-To!

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

→ Maak kennis met HUSTL

Updates en meer!

HUSTL Partners

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

Klanten werven en behouden doe je zo

Klanten werven en behouden doe je zo

Ben je net als ondernemer actief op de markt? Dan wil je natuurlijk het liefst zoveel mogelijk klanten werven en ze natuurlijk ook behouden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee en...

Heb je een eigen bedrijf? Deze vier verzekeringen zijn onmisbaar

Heb je een eigen bedrijf? Deze vier verzekeringen zijn onmisbaar

Als ondernemer zijn er veel dingen waar je aan moet denken, waaronder je verzekeringen. Je wilt natuurlijk niet voor vervelende (financiële) verrassingen komen te staan als er iets gebeurt. Het is belangrijk om hier goed op voorbereid te zijn. Maar er zijn veel...

Hoe vind je opdrachten als zzp’er?

Hoe vind je opdrachten als zzp’er?

Voor degenen die geïnteresseerd zijn om freelancer te worden, kan het vooruitzicht om kwaliteitsvolle opdrachten binnen te halen ontmoedigend lijken. Met de juiste kennis en strategie kan het vinden van freelance opdrachten echter een haalbaar doel zijn. Dit artikel...